maandag 31 mei 2021

Vergeving

https://www.rd.nl/artikel/928955-vergeving-van-misbruik-komt-na-berouw-en-bekering

Het is gemakkelijk goede sier te maken door je aan de zijde van slachtoffers te plaatsen in deze wereld.

Docent en pastor van der Voet zegt dat Lukas 17:3-4 bepalend is voor vergeving van een zonde. Maar de waarheid is dat geheel Gods woord bepalend is voor de vergeving van zonde.

Van der Voet zegt ook dat bekering en vergeving voorwaardelijk zijn. Dat zullen we nog bezien. Dan verwijst hij naar God en Jezus. Maar de tekst van Lukas 17:3-4 handelt over vergeving van zonde tussen mensen onderling.

Verder beweert van der Voet bereidheid tot vergeven start bij de erkenning van de schuld van de dader.

Uit lukas 17:3-4 blijkt dit in het geheel niet. Wat hier geleerd wordt is dat een broeder die gezondigd heeft vergeving moet ontvangen als het hem leed is dus als hij zijn zonde erkent en vergeving begeert.

Niet slechts een keer maar zeven keer, dus altijd. Dus als een broeder zeven maal in de zonde valt en hij komt zevenmaal terug met sorry, het spijt me, vergeef me dan moet het vergeven worden.

God tolereert geen onverzoenlijkheid of haat. God gebiedt liefde op vele plaatsen en veroordeelt onverzoenlijkheid in romeinen 1:29 en 2 timothëus 3:5.

De bereidheid tot vergeven moet er wel degelijk zijn al wordt dat door dader "geblokkeerd".

“21. Toen kwam Petrus tot Hem, en zeide: Heere! hoe menigmaal zal mijn broeder tegen mij zondigen, en ik hem vergeven! Tot zevenmaal? 22. Jezus zeide tot hem: Ik zeg u, niet tot zevenmaal, maar tot zeventigmaal zeven maal.” (Mattheus 18:21-22, Statenvertaling Bijbel)

Lees ook de gelijkenis met het slot:

“Alzo zal ook Mijn hemelse Vader u doen, indien gij niet van harte vergeeft een iegelijk zijn broeder zijn misdaden.” (Mattheus 18:35, Statenvertaling Bijbel)

Verder leert de schrift:

“43. Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Gij zult uw naaste liefhebben, en uw vijand zult gij haten.44. Maar Ik zeg u: Hebt uw vijanden lief; zegent ze, die u vervloeken; doet wel dengenen, die u haten; en bidt voor degenen, die u geweld doen, en die u vervolgen; 45. Opdat gij moogt kinderen zijn uws Vaders, Die in de hemelen is; want Hij doet Zijn zon opgaan over bozen en goeden, en regent over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. 46. Want indien gij liefhebt, die u liefhebben, wat loon hebt gij? Doen ook de tollenaars niet hetzelfde? 47. En indien gij uw broeders alleen groet, wat doet gij boven anderen? Doen ook niet de tollenaars alzo? 48. Weest dan gijlieden volmaakt, gelijk uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is.” (Mattheus 5:43-48, Statenvertaling Bijbel)

“En Jezus zeide: Vader, vergeef het hun; want zij weten niet, wat zij doen. En verdelende Zijn klederen, wierpen zij het lot.” (Lukas 23:34, Statenvertaling Bijbel)


“57. Maar zij, roepende met grote stemme, stopten hun oren, en vielen eendrachtelijk op hem aan;58. En wierpen hem ter stad uit, en stenigden hem; en de getuigen legden hun klederen af aan de voeten eens jongelings, genaamd Saulus. 59. En zij stenigden Stefanus, aanroepende en zeggende: Heere Jezus, ontvang mijn geest. 60. En vallende op de knieen, riep hij met grote stem: Heere, reken hun deze zonde niet toe! En als hij dat gezegd had, ontsliep hij.” (Handelingen 7:57-60, Statenvertaling Bijbel)

Zoveel bereidheid tot vergeving moet er zijn!

“12. En vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onzen schuldenaren.13. En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van den boze. Want Uw is het Koninkrijk, en de kracht, en de heerlijkheid, in der eeuwigheid, amen. 14. Want indien gij den mensen hun misdaden vergeeft, zo zal uw hemelse Vader ook u vergeven. 15. Maar indien gij den mensen hun misdaden niet vergeeft, zo zal ook uw Vader uw misdaden niet vergeven.” (Mattheus 6:12-15, Statenvertaling Bijbel)

Ik had eens tegen iemand gezondigd en erkende mijn schuld en vroeg om vergeving met een enkel woord. En toen wilde die persoon mij daarmee manipuleren en het in het midden laten of die persoon wilde vergeven. Want die persoon wilde tranen zien en ik kon niet zalig worden enzovoorts nou als je er zo mee omgaat en er een poppekast van wil maken en Gods woord als een soort toverspreuk wil gebruiken om mensen te manipuleren en te binden en er een soort Gehazi slaatje uit te slaan en denkt zo wraak te moeten nemen en iemand buiten het koninkrijk van God te houden dan maak je wel een eeuwige vergissing want dan zul je zelf dat koninkrijk van God niet binnengaan. Zo'n geval heeft me een tijdlang achtervolgt na mijn bekering maar God heeft me daarvan verlost door woord en Geest.

“Verblijd u niet over mij, o mijn vijandin! wanneer ik gevallen ben, zal ik weder opstaan; wanneer ik in duisternis zal gezeten zijn, zal de HEERE mij een licht zijn.” (Micha 7:8, Statenvertaling Bijbel)

“Vrees niet, want gij zult niet beschaamd worden, en word niet schaamrood, want gij zult niet te schande worden; maar gij zult de schaamte uwer jonkheid vergeten, en den smaad uws weduwschaps zult gij niet meer gedenken.” (Jesaja 54:4, Statenvertaling Bijbel)

https://www.youtube.com/watch?v=byiOEmZmmts

https://www.youtube.com/watch?v=7j-NErf-_Ho

S.A.