dinsdag 1 juni 2021

De uitgestoken ogen van Simson

 “Toen grepen hem de Filistijnen, en groeven zijn ogen uit; en zij voerden hem af naar Gaza, en bonden hem met twee koperen ketenen, en hij was malende in het gevangenhuis.” (Richteren 16:21, Statenvertaling Bijbel)

Er is een aangeboren geestelijke blindheid in de mens door de val in Adam en de geboorte naar zijn gelijkenis en evenbeeld.

“Maar de natuurlijke mens begrijpt niet de dingen, die des Geestes Gods zijn; want zij zijn hem dwaasheid, en hij kan ze niet verstaan, omdat zij geestelijk onderscheiden worden.” (1 Korintiërs 2:14, Statenvertaling Bijbel)

“En Adam leefde honderd en dertig jaren, en gewon een zoon naar zijn gelijkenis, naar zijn evenbeeld, en noemde zijn naam Seth.” (Genesis 5:3, Statenvertaling Bijbel)

Maar hier, lezen we over een uitgraven van ogen, door de Filistijnen. Dit was mijn bevinding toen ik een doos vol theologische boeken las op zolder toen ik zo'n 10 jaar oud was. De een leert dit en de ander het tegenovergestelde. Die was van die kerk en de ander weer voor een andere gemeente. Een oogverblindende wirwar aan leringen en kerken en groeperingen. Ja ik voelde me letterlijk de ogen uitgestoken door de Filistijnen met dit wangedrocht aan scheuringen dwalingen en leringen.

Ik ontmoette daar ook Huntington en Kohlbrugge en Alexander Peden en John Bunyan en van der Groe en vele anderen in vele boeken, dunne en dikke,  oudere en nieuwere. Maar hoe oprecht en heilig en zuiver ze ook leken ze leerden allemaal wat anders. Kleine maar ook grote verschillen. Ja wat is waarheid? Verder waren daar nog de boeken van Pietje Bel en Koning Arthur die hun rol hebben gespeeld en ook een bijbel. Ook stond de stereo beneden op Elly en Rikkert. En zong er iemand over een Jeruzalem waar geen wanklank werd gehoord.

Het was zoeken naar een speld in een hooiberg maar ik moest door het oog van de naald.

Dit alles wekte verdriet en vervulde met een heilige toorn. Ik bevond mij buiten het paradijs in het gaza der wereld verloren in schuld gebonden met 2 koperen ketenen van erfzonde en eigen zonde aan het oordeel. Met door de vervallen verdeelde reformatie uitgestoken ogen.

Mijn vader en moeder hadden me geestelijk verlaten. Psalm 27:10 en ik was op mij zelf geworpen. En van mijn broodvader was geen enkele gereformeerde gemeente of hervormde verwachting. Sleutelen aan vrachtwagens was zijn leven en hij vloekte als een tierelier.

Toen heeft de kleine Simson daar gemaald: gelezen, gebeden en gestreden naar de raad Gods. Met onuitsprekelijke verzuchtingen en worstelingen niet in orde te verhalen en met geen pen te beschrijven. De boeken door, de bijbel door en weer terug. Er waren openbaringen en profetieën en gebeden. Verleden en toekomst werden ontsloten en heden weer verzegeld met het soevereine welbehagen.

“6. Die oren heeft, die hore wat de Geest tot de Gemeenten zegt. 7. En schrijf aan den engel der Gemeente, die in Filadelfia is: Dit zegt de Heilige, de Waarachtige, Die den sleutel Davids heeft; Die opent, en niemand sluit, en Hij sluit, en niemand opent:” (Openbaring van Johannes 3:6-7, Statenvertaling Bijbel)

Er was een Merlijn de tovenaar die gaven had van God om de toekomst te zien en toverijen van de duivel. Maar die toverijen waren een strik waardoor Merlijn aan het einde van zijn leven voor eeuwig gevangen zat. Dus werd ik Merlijn de tovenaar met de gaven van God maar die van de duivel wilde ik niet hebben. Ik hoop dat u me niet kwalijk neemt aangezien Christus ook de menselijke natuur aangenomen heeft uitgenomen de zonde.

Verder was er koning Arthur die heer van de burcht was dus een burggraaf. die moest voor mij op zoek naar de heilige graal. Dominees waren niet te vertrouwen want die zeiden allemaal wat anders. Maar misschien was er nog een die zijn roeping verzondigd had en evangelist kon worden. Mijn broodvader was  vrachtwagenmonteur maar kon geestelijk voor mij niets betekenen. Maar misschien was er nog wel ergens een heftruckmonteur. In een telefoonboek op zolder vond ik inderdaad een G.P.P. Burggraaf in Harskamp. Staande op de zoldertrap bedacht ik mij dat ik deze evangelist moest kunnen herkennen en noemde ik deze evangelisatie de rokende vlaswiek. Deze moest moest de afrikaantjes en de indiaantjes het evangelie gaan verkondigen. En dan net als Pietje Bell naar Amerika ging voor de morgenpost. Naar het canadese Padmos dus om artikelen te schrijven voor de blinkende Morgenster. Hij moest al die dwalingen en tegenstrijdigheden als Simson tot kaf vermalen. De last moest hem opgelegd worden te preken hoe een zwarte zwaan toch wit werd en naar het land der engelen kon varen (naar het lied witte zwanen zwarte zwanen). En die vervallen en afgevallen planting Gods van de reformatie die moest uitgerukt worden. Ja dat verzin je niet, maar het is allemaal uitgekomen. Ik geef er maar een speldeknopje van door.

Nu blijkt er inderdaad een heftruck monteur met de naam G.P.P Burggraaf uit Harskamp evangelist te zijn geworden met als naam van evangelisatie de rokende vlaswiek.  Die de afrikaantjes en indiaantjes heeft geëvangeliseerd en naar het Canadese Padmos is geëmigreerd waar hij zou schrijven en preken. Hij blijkt zelfs Pietje te heten. Nou dat kan toch geen toeval zijn? Je zou zeggen hetzelfde als: “En dit zal u het teken zijn: gij zult het Kindeken vinden in doeken gewonden, en liggende in de kribbe.” (Lukas 2:12, Statenvertaling Bijbel)

Maar al doende leert men en voortschrijdend inzicht deed mij inzien dat een evangelist eigenlijk ook een dominee is. En ik dus met een evangelist aan dezelfde gevaren bloot stond als bij de boeken en de dominees. Dus was het hoognodig dat als ik eens bekeerd zou zijn, met de gaven des Geestes, de broeders zou versterken. En hetgeen nog ontbrak terecht zou brengen waar ook deze blog uit is ontstaan.

Alles lag nog wel besloten onder het voorbehoud of het alles naar de zin en mening des Heiligen Geestes was. en naar Zijn raad en soevereine welbehagen. En of ik een uitverkoren vat was. Maar zo niet dan moest ik God toch dienen en ontmaskerd worden als een duivel. Want God heeft er recht op al was er geen hemel tot beloning of hel tot straf. Maar als het in Gods raad mocht bestaan en ik mij niet vergiste of bedroog zou God mij redden als de moordenaar aan het kruis. En dat laatste is waarheid geworden in 2007  of 2008.

Ik ben in heel mijn leven geen mens tegengekomen die zo heeft gebeden en gestreden en in alles tot in de kleinste details is verhoord geworden.


“5. En de straten dier stad zullen vervuld worden met knechtjes en meisjes, spelende op haar straten.6. Alzo zegt de HEERE der heirscharen: Omdat het wonderlijk is in de ogen van het overblijfsel dezes volks in deze dagen, zou het daarom ook in Mijn ogen wonderlijk zijn? spreekt de HEERE der heirscharen. 7. Alzo zegt de HEERE der heirscharen: Ziet, Ik zal Mijn volk verlossen uit het land des opgangs, en uit het land des nedergangs der zon. 8. En Ik zal hen herwaarts brengen, dat zij in het midden van Jeruzalem wonen zullen; en zij zullen Mij tot een volk zijn, en Ik zal hun tot een God zijn, in waarheid en in gerechtigheid.” (Zacharia 8:5-8, Statenvertaling Bijbel)

S.A.