woensdag 29 mei 2024

Predikant of theoloog II

Nogmaals een reactie van Jasper:
 
Dag Top,

Je naam noem ik maar Top, ik heb geen idee hoe je heet,
zelf heet ik Jasper en wel fijn te weten met wie ik praat.

Hartelijk dank dat u de moeite hebt genomen mij te antwoorden dat vind ik erg fijn, uw berichten heb ik nu allemaal gelezen, ik heb ook even bij de rokende vlaswiek gekeken ik schrok wel enorm wat ik daar allemaal las. Bent u wel kerkelijk verbonden aan een gemeente? Hoe ziet u bv de rechtvaardiging in Christus? Allemaal vragen omdat ik daar zelf mee worstel, vandaar mijn oprechte belangstelling, het is lastig welke site met de mensen erachter te vinden die oprecht zijn of totaal niet, één ding siert ze wel ze zeggen wel wie ze zijn. Hoe vind u het in kerkelijk Nederland met de leer?

Hartelijke groet,

Jasper.
 
Mijn antwoord:
 
 Dag Jasper,

Top is prima. Jij of u doet er ook niet toe. Ik geloof dat mijn naam op diverse plaatsen voorbij is gekomen op mijn blog en je schrijft nu voor de tweede keer deze in zijn geheel te hebben gelezen. Dus vind ik dat wel vreemd.

Je schrijft enorm geschrokken te zijn van wat je las op Derokendevlaswiek. Wellicht kun je ds G.P.P. Burggraaf aanschrijven en hem vragen zich nader te verklaren over de voor jou schrikwekkende inhoud.

Ik ben niet meer verbonden aan een kerkverband. Jij wel ? Zo ja waar dan en  waarom ? Of waarom niet ? Ben jij ook een christen ? Ik zie de rechtvaardiging in Christus zoals deze persoonlijk schriftuurlijk bevindelijk geestelijk door God in mijn hart gewerkt is. Zoals ik dat ook op mijn blog getuigd en verklaard heb. Dus daar weet je als het goed is al het een en ander van.

Verder schrijf je over worstelingen maar het is me uit je mail niet duidelijk geworden waar je dan precies op vastloopt. Uiteindelijk is het alleen God in Christus die jou rechtvaardigen kan uit enkel genade naar Zijn verkiezend welbehagen. Daar komt geen mens tussen. Al is het geloof wel door het gehoor van het gepredikte woord. Maar alleen God Zelf door Zijn Geest (en niet de prediker of een mens zelf) kan daardoor een zaligmakende toepassing geven in het hart. Je moet mijns inziens schrift met schrift vergelijkend de bijbel lezen. En dat met bidding en smeking tot God om alles wat nodig is tot eer van God en tot heil van je ziel van God te mogen ontvangen. Zonder God ga je verdwalen in Gods woord maar je hebt toch ook krachtens je diepe val in Adam en je hemelhoge zondeschuld nergens recht op. Of ben je zonder zonde en is God een leugenaar? Maar God heeft wel recht op jou. Dus dan is het toch een wonder van Gods onverdiende goedheid als Hij je op het gebed wil onderwijzen in geestelijke zaken.

Als laatste schrijf je denk ik nog dat je het lastig vind om oprechte mensen op websites te vinden, of daarvan te bepalen of ze oprecht zijn of niet. Ik zou mezelf de moeite besparen als ik jou was. Hoe oprecht ben jij zelf dan ? De zaak ligt voor ieder mens, dus ook voor jou, zoals Gods woord ons dat verklaart en met die God van dat woord hebben we allemaal te doen. Dus kun je beter God gaan zoeken. En God zegt er niemand is die God zoekt. Mensen wenden voor God te zoeken maar het is ze alleen te doen om eigen behoud en voordeel. Wie zoekt er nu werkelijk Gods zwaar geschonden recht en eer. Daarom is zalig worden een wonder van onwederstandelijke genade. Want als het om God gaat dan moeten we onszelf veroordelen en de welverdiende straf aanvaarden en ons overgeven aan God. Maar dat wil een vijand van God niet. Er is er Een geweest die Gods eer en recht heeft gezocht en dat is Jezus Christus. En Die Mij gezonden heeft, is met Mij. De Vader heeft Mij niet alleen gelaten, want Ik doe altijd, wat Hem behagelijk is. (Johannes 8:29) En in gedaante gevonden als een mens, heeft Hij Zichzelven vernederd, gehoorzaam geworden zijnde tot den dood, ja, den dood des kruises. (Filippenzen 2:8) Die Zichzelven gegeven heeft tot een rantsoen voor allen, zijnde de getuigenis te zijner tijd; (1 Timotheüs 2:6)

Hoe vind ik het in kerkelijk Nederland met de leer? Wat kan jou dat nog interesseren als je nog onverzoend over de aarde gaat en in het grote gevaar verkeert met je zo kwetsbare leven dat nu elk ogenblik je ogen dicht kunnen gaan om ze vervolgens pas te openen in de eeuwige verdoemenis ? En kun je het dan nog laten om God te rechtvaardigen in Zijn oordelen en te smeken om genade ? Of mag je er van getuigen dat je in een weg van recht door Jezus Christus met God verzoend bent geworden? Heeft Jezus Chistus Zich aan jou bekend gemaakt als jou Zaligmaker? Maar laat ik de vraag dan ook niet uit de weg gaan over de staat van kerkelijk Nederland. De eer is weggevoerd, Ikabod, geen heerlijkheid. Dat is hoe ik over kerkelijk Nederland denk.

Ik wil je nogmaal niet ongewaarschuwd verloren laten gaan en met jou allen die dit mogen lezen. En als het anders ligt in je leven dan verneem ik dat graag.

vriendelijke groet,

S.A. Top