zondag 21 juli 2024

Koerscorrectie drs. L.E. Leeftink dominee in de NGK.

Op cvandaag werd ik geïntroduceerd tot een epistel van drs. L.E. Leeftink. Dominee Leeftink van de NGK in Balkbrug is helaas flink zeeziek geworden van het laveren op de golven van profetie aangaande mr. Trump. Zozeer dat hij zich genoodzaakt zag het kind met het badwater weg te werpen op de vooravond van een belijdenisdienst nota bene, waarin hij zijn verheuging uitspreekt over het doorgaande werk van Gods Geest. Hij is daarin wel zodanig selectief of overmatig ruim (het is maar net welke invalshoek je neemt) dat een koerscorrectie op zijn plaats is en zijn bootje naar kalmere wateren geholpen wordt. Hopelijk kan hij daar een beetje bijkomen van zijn zeeziekte en tot zichzelf komen. Om de beste man niet met een kluitje in het riet te sturen heb ik gemeend hem een door het woord der waarheid gesteunde en met persoonlijk getuigenis bevestigd briefje te moeten sturen tot verdediging van de waarheid en tot eer van God.
 
Hieronder volgt de brief:
 
'Aan Drs L.E. Leeftink,

Ik las vanmorgen een paar regels opinie op cvandaag over Trump van uw hand.

Ik citeer: 'En het is al helemaal van de zotte om geloof te hechten aan de zogenaamde Trump-profetieën waarin zowel het presidentschap als de aanslag voorspeld zouden zijn.'

God heeft mij op tienjarige leeftijd het opeenvolgende presidentschap van 4* presidenten geopenbaard tijdens mijn worstelingen met God.

Volgens mij moet u zwijgen over datgene wat u niet weet.

Wie is hij, die den raad verduistert met woorden zonder wetenschap? (Job 38:2)

Terwijl er veel valse profetie en dromen zijn ook ten aanzien van Trump is daar nog steeds Die God Die heeft gesproken:

En het zal zijn in de laatste dagen, (zegt God) Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, en uw jongelingen zullen gezichten zien, en uw ouden zullen dromen dromen. En ook op Mijn dienstknechten, en op Mijn dienstmaagden, zal Ik in die dagen van Mijn Geest uitstorten, en zij zullen profeteren. (Handelingen 2:17-18)

Gewisselijk, de Heere HEERE zal geen ding doen, tenzij Hij Zijn verborgenheid aan Zijn knechten, de profeten, geopenbaard hebbe. De leeuw heeft gebruld, wie zou niet vrezen? De Heere HEERE heeft gesproken, wie zou niet profeteren? (Amos 3:7-8)


Ik citeer hier uit een artikel van mijzelf tot getuigenis van wat ik schrijf:

'Er zijn wat valse profeten op de wereld. Toen het gerucht ging dat Trump ging meedoen aan de verkiezingen waren er allerlei profeten die profeteerden dat Trump in 2012 president zou worden. Toen ik dat zag ben ik direct op mijn knieën gegaan en heb ik aan God gevraagd er 2016 van te maken om al die valse profeten te beschamen. En ik heb destijds diverse amerikaanse christenen gewaarschuwd dat als Trump zich niet zou bekeren hij maar een termijn zou krijgen en dat is ook uitgekomen. Ik wist bij God vandaan toen ik tien jaar was al welke presidenten er zouden komen. We hadden toen Bush. Dat wijst op de wildernis. Daarna zou er een Bill komen een verwijzing naar het wilde westen en billy the kid en die Bill was Clinton. Daarna kwam in mijn gedachten was de zoon van Bush oud genoeg om president te worden. Nog steeds een wildernis omdat ik nog onbekeerd zou zijn. Tot het jaar van mijn redding zou aanbreken en ook voor mij de verklager uit de hemel gestoten zou worden en als een bliksem baraq uit de hoogte bama zou storten. En zo is het geschied in 2008 werd mijn ziel gered en werd Barack Obama met gelijk klinkende naam tot president verkozen. En daarna zou de laatste bazuin kunnen klinken ofwel de last trumpet:
"In een punt des tijds, in een ogenblik, met de laatste bazuin; want de bazuin zal slaan, en de doden zullen onverderfelijk opgewekt worden, en wij zullen veranderd worden."
En inderdaad er kwam een president Trump. Die het laatste restje christendom vertegenwoordigde. Maar:
"[...]zo Hij vertoeft, verbeid Hem, want Hij zal gewisselijk komen, Hij zal niet achterblijven." dus dat moest klinken als verbeiden. En inderdaad Joe Biden is nu president. En nu wacht ik rustig op de komst van Jezus Christus mijn Heere op de wolken. Dus wat ik toen gezien heb is nu tot in details vervuld. En dat is tot versterking en bevestiging van mijn geloof en roeping. Men mag het verwerpen als oncontroleerbaar maar dat doet me niets. Want het maakt geen donder uit of je een getuige hebt of niet een farizeeër verwerpt het toch. Een klein voorbeeld. Ik zat eens bij mijn moeder en zei als je op een verkeerde weg bent knalt het stuur zo van je fiets. Een tijdje later zat ik er weer en toen vertelde mijn moeder het stuur van de fiets van mijn broertje was zomaar afgebroken. Ik zeg dat heb ik de vorige keer dat ik hier zat nog gezegd. Ja zei ze. Maar mijn broertje geloofde er niets van ook al had ik een getuige.'

Bron: https://enaldaareenstukakkerswasvollinzen.blogspot.com/2021/08/parel-van-de-duivel.html

De Heere HEERE opene uw ogen, verlichte uw verstand, bekere uw hart en zij u genadig in de Heere Jezus Christus De Zone Gods.

S.A. Top'
 
Tot zover de brief. Geef ik de lezer nog een bijbeltekt mee ter overdenking met de gewetensvraag waar horen we nu werkelijk bij ? (Mattheüs 11:25) In diezelve tijd antwoordde Jezus en zeide: Ik dank U, Vader! Heere des hemels en der aarde! dat Gij deze dingen voor de wijzen en verstandigen verborgen hebt, en hebt dezelve den kinderkens geopenbaard.

*5 i.p.v 4 ik had me vertelt.

zondag 7 juli 2024

De Theologie van Chris Verhagen onder de loep (christelijke apologeet).

Een artikel waarin we kijken naar de Theologie van Chris Verhagen aan de hand van een video die hij gemaakt heeft over het EK voetbal.
We gaan stap voor stap door de video heen.
Hij opent met een zegenwens maar of zijn video een zegen is valt nog te bezien.
Eerst vertoont hij voetbalbeelden om daarna door te gaan met een nieuws artikel van de NOS over voetballers die zich uitgeven voor christen.
Twee van die voetballers hebben een Bijbeltekst gedeeld op sociale media in verband met de gespeelde wedstrijd en Chris Verhagen gaat ons vertellen hoe passend deze zijn bij het EK voetbal.
En dan wil hij ook nog kort stilstaan bij de vraag of voetbal zondig is of dat het moet kunnen.

De eerste Bijbeltekst die aan de orde komt is Kolossenzen 3:17 Ende al wat ghy doet met woorden ofte met wercken, [doet] het alles in den name des Heeren Iesu, danckende Godt ende den Vader door hem.
Ik citeer uit de Staten Vertaling 1657 in tegenstelling tot meneer Verhagen die de kijker afscheept met minder betrouwbare HSV citaten. (lees www.getrouwevertaling.nl maar eens)

Hij verbindt dat vervolgens met 1 Korinthe 15:31 Ick sterve alle dage, [het welck ick betuyge] by onsen roem dien ick hebbe in Christo Iesu onsen Heere.
Maar hier staat heel wat anders dan in de video wordt beweerd.
Wat in de video wordt gezegd staat in 1 Korinthe 10:31 Het zy dan dat ghylieden eet, het zy dat ghy drinckt, het zy dat ghy yet [anders] doet, doet het al ter eeren Godts.
Meneer Verhagen is het van harte eens met de voetballer die dit Bijbelvers laat slaan op zijn voetbalprestaties, hij noemt dat een goede toepassing.

Kolossenzen 3:17 zegt dat een kind van God in de naam van de Heere Jezus moet spreken en handelen dankende God de Vader door Hem [De Heere Jezus].
De kanttekening verwijst hierbij o.a. naar Mattheüs 18:20 Want waer twee ofte drie vergadert zijn in mijnen name, daer ben ick in het midden van haer.
Het is zeker dat voetbal en het EK niet staat in het kader van samenkomen en samenstemmen in de naam van Jezus, en dat de Heere Jezus niet in hun midden is of in het middelpunt staat.
Aangezien alle aandacht is gevestigd op 22 voetbalsterren en een dooie opgeblazen koe waar ze allemaal achteraan rennen voor hun eigen naam en eer.

Bovendien opent Kolossenzen 3:1-2 met deze woorden: INdien ghy dan met Christo opgeweckt zijt, soo soeckt de dingen die boven zijn, daer Christus is sittende aen de rechter [hant] Godts: Bedenckt de dingen die boven zijn, niet die op de aerde zijn.
Voetballen en het EK kijken heeft volstrekt niets van doen met zoeken en bedenken van de dingen die boven zijn, niet de die op de aarde zijn.
Christus is daar [boven] zittende ter rechter[hand] Gods, niet op de middenstip in stadions of huiskamers op tv waar uit miljoenen kelen de vloeken opstijgen en liederen worden gezongen niet ter ere van God maar tot eer van mensen.
Als je in dergelijke samenkomsten komt voor je plezier en daar je vermaak in hebt ben je geen christen.
Ik weet van vroeger als kind dat alle jongens op het trapveldje die op voetbal zaten, ook de gereformeerden, allemaal vloekten als een tierelier.
zelfs moslimjongens misbruikten de naam van Jezus.
Als je onverschillig wil worden en wilt leren vloeken moet je op voetbal gaan.

Psalm 1:1 WElgelucksalich is de man, die niet en wandelt in den raet der godtloosen, noch staet op den wech der sondaren, noch sitt in’t gestoelte der spotteren.

En daarmee hebben we 1 Korinthe 10:31 ook behandeld waarbij we nog opmerken dat eten en drinken noodzakelijk en geboden is in Gods Woord bijvoorbeeld in Genesis 1:29 Ende Godt seyde: Siet, ick hebbe u-lieden al het zaet-zaeijende kruyt gegeven, dat op de gantsche aerde is, ende alle geboomte in ’t welcke zaet-zaeijende boomvrucht is: het zy u tot spijse. Van voetbal en het EK kan dat absoluut niet gezegd worden. Eten en drinken zonder aanstoot te geven met matigheid tot onderhouding van het lichaam met een zegenbede en dankzegging in dienst aan God en ons goddelijk beroep uitoefenen heeft niets van doen met sportverdwazing waar zelfs de wereld schande van spreekt (1).

Zelfs als we de valse vergelijking volgen van meneer Verhagen naar het rekening houden met de zogenaamd zwakkere broeders en zusters in het geloof die niet mee kunnen met voetbal, sport, spel, het EK weet ik uit eigen ervaring dat mensen die zich uitgeven voor christen en avondmaalganger zijn geen enkele rekening houden met kinderen van God. En in tegenstelling zelfs respect eisen voor hun voetbal en EK afgoderij. Want je mag van het leven genieten beweren ze maar het is hedonisme en verzadiging van het vlees. Want de Heere Jezus Christus is de Weg, de Waarheid en het Leven en een christen vind zijn vreugde in Hem alleen. Dus als van het leven genieten voetbal inhoudt dan is voetbal je heer (baäl) met een kleine h in plaats van de kruis Koning die zich doodgeliefd heeft aan het vloekhout op Golgotha en door de helse Godsverlating de dood is in gegaan om vijanden met God te verzoenen. Als je ziet op de weg die de Heere Jezus is gegaan, een weg van lijden en sterven tot heerlijkheid.
Wat het Hem heeft gekost om zondaren zalig te maken wat zoek je dan je zaligheid(eeuwig geluk) nog in aardse dingen? wat een dwaasheid! Is Christus niet goed genoeg ben je met het Het Lam van God niet tevreden moet er nog wat van de wereld bij ?

psalm 68:20-21
20 Gelooft zy de Heere; dagh by dagh overlaedt hy ons: Die Godt [is] onse saligheyt, Sela!
21 Die Godt is ons een Godt van volkomene saligheyt: ende by den HEERE, den Heere, zijn uytkomsten tegen den doot.

Psalm 73:25
Wien heb ick [neffens u] in den hemel? neffens u en lust my oock niets op der aerden.
Gods ware volk heeft de lust verloren in al wat er op aarde mag zijn aan voor het vlees begeerlijke zaken.

psalm 45:1 (berijming 1773)
Mijn hart, vervuld met heilbespiegelingen,
Zal 't schoonste lied van enen Koning zingen;
Terwijl de Geest mijn gladde tonge drijft;
Is z' als de pen van een, die vaardig schrijft.
Beminlijk Vorst, uw schoonheid hoog te loven,
Gaat al het schoon der mensen ver te boven;
Genâ is op uw lippen uitgestort,
Dies G' eeuwiglijk van God gezegend wordt.

'k Ben reizend naar die stad. 2
Al 't schoon op aarde kleeft
de vloek der zonde aan,
maar in die reine stad kan nooit
de zonde binnengaan.

1 Johannes 2 : 15 En hebt de werelt niet lief, noch ’t gene in de werelt is: soo yemant de werelt liefheeft, de liefde des Vaders en is niet in hem. 16 Want al dat in de werelt is, [namelick] de begeerlickheyt des vleeschs, ende de begeerlickheyt der oogen, ende de grootsheyt des levens, en is niet uyt den Vader, maer is uyt de werelt. 17 Ende de werelt gaet voorby, ende hare begeerlickheyt: maer die den wille Godts doet, blijft in der eeuwigheyt.

Kijk dat is hele andere taal.

Fillippenzen 3
17 Weest mede mijne navolgers, broeders, ende merckt op de gene die alsoo wandelen, gelijck ghy ons tot een voorbeelt hebt.
18 Want vele wandelen [anders:] van de welcke ick u dickmael geseght hebbe, ende nu oock weenende segge, datse vyanden des kruyces Christi zijn.
19 Welcker eynde is ’t verderf, welcker Godt is de buyck, ende [welcker] heerlickheyt is in hare schande, dewelcke aerdsche dingen bedencken.
20 Maer onse wandel is in de hemelen, waer uyt wy oock den Salighmaker verwachten, [namelick] den Heere Iesum Christum:
Om een navolger van Paulus te zijn en geen aardse dingen te bedenken Je heerlijkheid te hebben in Christus en niet in de wereld gaat niet samen met voetbal.
want in de voorgaande verzen zegt Paulus Fillippenzen 3:7-8 Maer ’t gene my gewin was, dat hebbe ick om Christi wille schade geacht.
8 Ia gewisselick ick achte oock alle dingen schade te zijn, om de uytnemenheyt der kennisse Christi Iesu mijns Heeren: om wiens wille ick alle die dingen schade gereeckent hebbe, ende achte die dreck te zijn, op dat ick Christum moge gewinnen,
Niet alleen de dingen die Paulus zelf een gewin leken maar alle dingen acht hij gewis en zeker schade en drek te zijn om de uitnemendheid van Christus. Hoeveel ruimte is de Heere Jezus je waard in je hart en wat is de wereld je nog waard? Niemand kan twee heren dienen Matth. 6:24

Chris Verhagen doet net of Paulus het EK voetbal kosjer verklaart als hij Paulus toeschrijft dat Paulus in positieve zin over sport schrijft als voorbeeld voor christenen in het navolgen van Jezus. Wat natuurlijk een klinkklare leugen is. in 1 Korinthe 9 (niet Hebreeën) Neemt Paulus de loopbaan als voorbeeld en vergelijkt hij de lopers met de gelovigen en maakt de tegenstelling zichtbaar. Enerzijds de dwaasheid van ongelovigen die voor een aardse verderfelijke kroon zich onthouden in tegenstelling tot de gelovigen die een totaal andere Weg hebben en zich bedwingen van de aardse loopbaan en een onverderfelijke kroon zullen ontvangen. Ten overvloede, voorbeelden uit de wereld aanhalen is niet positief daarover spreken want dan zou de Heere Jezus positief hebben gesproken over de duivel in de gelijkenis van de zaaier Lukas 8:12.

Ook zijn verwijzing naar 1 Timotheüs 4:7-8 gaat in meerdere opzichten mank: 7 Maer verworpt de ongoddelicke ende oudtwijfsche fabelen: ende oeffent u selven tot Godtsaligheyt. 8 Want de lichamelicke oeffeninge is tot weynigh nut: maer de Godtsaligheyt is tot alle dingen nut, hebbende de belofte des tegenwoordigen, ende des toekomenden levens.
Uit het voorgaande vers blijkt dat de bewering dat de lichamelijk oefening nuttig zou zijn een ongoddelijke oudwijfse fabel is en verworpen moet worden en dat we ons integendeel moeten oefenen in de Godzaligheid dus niet het lichaam. Want dat heeft weinig nut aangezien de Godzaligheid tot alle dingen nut heeft want de Godzaligheid heeft de belofte van het tegenwoordige en toekomende leven beide.
Bovendien staat niet vast of lichamelijke oefening wel in de eerste plaats op gymnastiek duidt want de kanttekening noemt ook andere lichamelijke oefeningen van de Godsdienst als vasten en waken en onhouding van spijze en huwelijk. En dat past ook goed bij het 3e vers van dit hoofdstuk. En al zou het op de gymnastiek slaan dan nog slaat het niet op wedstrijden maar op de oefening van het lichaam. Bovendien is voetbal pas ontstaan in 1836 lang na de prediking van Paulus. Dus de gedachte van meneer Verhagen dat voetbal wel een beetje nuttig is maar dat het niet belangrijker mag worden dan de Godsvrucht is dus je reinste kolder.

De vergelijking van meneer Verhagen van sport met voedsel is al aangekaart en weerlegd ook het trainen en genieten is al aan de orde gekomen. Maar nu gaat hij net doen of een christen geroepen is om zichzelf te behagen, te genieten, hedonisme; laat ons eten en drinken en vrolijk zijn want morgen sterven wij 1 Kor. 15:32-33
Maar ook dat is natuurlijk niet waar.

Kinderen van God zijn geroepen tot vrijheid maar niet om die te misbruiken als een oorzaak voor het vlees Gal 5:13
Kinderen van God zijn geroepen tot de gemeenschap van Zijn Zoon dus niet tot lidmaatschap van een sportclub 1 Kor 1:9
Kinderen van God zijn geroepen om te grijpen naar het eeuwige leven door de goede strijd des geloofs dus niet dit tijdelijke leven door de verkeerde strijd van sport en spel 1 Tim 6:12
Kinderen van God zijn geroepen om heilig te zijn in al hun wandel gelijk Hem. En Hij sportte niet en keek geen voetbal 1 Petr. 1:15
Kinderen van God zijn geroepen uit de duisternis tot Zijn wonderbaar licht dus niet het kunstlicht van het stadion en de televisie 2 Petr. 2:9
Kinderen van God zijn geroepen tot de bruiloft des Lams dus alle plezier van de wereld heeft haar glans verloren en verbleekt bij het licht dat van Zijn aangezicht straalt Openb 19:7,9 psalm 68 vers 2 (berijmd 1773)

En gezien bovenstaande heeft meneer Verhagen ook nog de onbeschaamde brutaliteit om christenen die voetbal en het EK afwijzen als goddeloos, nutteloos, zondig, vleselijk vermaak te veroordelen. Het zou zogenaamd nog meer ingaan tegen nieuwtestamentische principes. Hij verwijst daarbij naar de tekst van 1 Tim. 4 : 1-5 Maar die tekst slaat juist op oudwijfse voetbal fabel apologeten als meneer Verhagen zelf zoals hierboven bewezen. Het afwijzen van voetbal en het Ek is niet het opleggen van regels als meneer Verhagen onterecht beweert. Als je publiek en zonder schaamte voetbal kan kijken dan ben je zeker geen kind van God. Want dan bewijs je met je daden dat je je hart in de wereld hebt.

Lukas 12 : 34 Want waer uwen schat is, aldaer zal oock uw’ herte zijn.

Ja het zou bijzonder beschamend zijn om levend midden in de zonde gevonden te worden bij de wederkomst van Christus dan kun je beter met een banaan in je handen gevonden worden. Als je het naar je zin hebt bij de vloekers dronken van brood en drank en voetbalspelen Dan zul je afgescheiden worden en je deel zal zijn met de geveinsden Mat. 24:36-51 de vriendschap der wereld is vijandschap tegen God Jakobus 4:4

Chris Verhagen heeft zich in deze video zwaar ingespannen om zichzelf te rechtvaardigen in zijn voetbal ongerechtigheid. Maar voetbal kun je niet zoals hij beweert als een goede gave zien. Nergens in de bijbel is dat te vinden. Voetbal is niet uit God maar uit de mens. Het tegenovergestelde beweren is zonde.
Aan de vruchten kent men de boom en dat geldt ook voor deze video uit alles blijkt dat Chris Verhagen vanuit een historisch geloof met door studie opgedane kennis zijn leven verslijt en zo voor een christen wil doorgaan maar tegelijkertijd in de wereld leeft en geen wandel in de hemel heeft door een waar zaligmakend geloof.
Zo heb je natuurlijk geen vijanden in de wereld en is het kruis van Christus in je leven afwezig zoals Christus ook sprak tot zijn broeders die niet in Hem geloofden: Johannes 7:7 De werelt en kan u-lieden niet haten, maer my haet sy, om dat ick van deselve getuyge, dat hare wercken boos zijn.
Bovendien geef je met voetbal kijken het verkeerde voorbeeld en stijf je zo zondaren in de zonde.
Lukas 6:39 Ende hy seyde tot haer een gelijckenisse, Kan oock wel een blinde eenen blinden op den wegh leyden? Sullen sy niet beyde in den gracht vallen?
Ik heb onder een eerdere video al een keer gewezen op het gevaar van het gebrek aan goed geestelijk opzicht en wederom blijkt dat dit geen loze woorden zijn.
Gezien de geesteloze religie van waar uit een lans wordt gebroken voor een geesteloze vleselijke arminiaanse hedonistische voetbal religie.
Die niet uit God en Zijn Zoon Jezus Christus en de Heilige Geest, en niet in overeenstemming met Zijn Woord is.
De boom wordt aan zijn vruchten gekend en uit de overvloed des harten spreekt de mond en uit uw woorden zult gij geoordeeld worden Luk. 6:44-45 en Matth. 12:37
 
Ik zou er nog dieper op in kunnen gaan en nog tig andere dingen kunnen blootleggen maar ik laat het er vanwege de tijd maar bij zitten.
 
S.A. Top 
 
(1) https://www.maartenonline.nl/maarten-vincent-en-sis-over-een-van-hun-ergernissen-sportverdwazing/