dinsdag 22 augustus 2023

Voorgenomen bouw toren van Babel Stichting JijDaar!

Aan de organisatoren en dominees van Jij Daar! Weekend 2023,
Open brief.
Ik heb vernomen dat u voornemens bent de toren van Babel te gaan herbouwen en een naam voor uzelf te maken. U weet wellicht niet dat God Zich daarover vertoornd heeft en de spraak van die God vergetende heidenen heeft verward. Daarom maak ik u dit heden bekend met het woord Gods aangaande deze zaak:
“En de ganse aarde was van enerlei spraak en enerlei woorden. Maar het geschiedde, als zij tegen het oosten togen, dat zij een laagte vonden in het land Sinear; en zij woonden aldaar. En zij zeiden een ieder tot zijn naaste: Kom aan, laat ons tichelen strijken, en wel doorbranden! En de tichel was hun voor steen, en het lijm was hun voor leem. En zij zeiden: Kom aan, laat ons voor ons een stad bouwen, en een toren, welks opperste in den hemel zij, en laat ons een naam voor ons maken, opdat wij niet misschien over de ganse aarde verstrooid worden! Toen kwam de Heere neder, om te bezien de stad en den toren, die de kinderen der mensen bouwden. En de Heere zeide: Ziet, zij zijn enerlei volk, en hebben allen enerlei spraak; en dit is het, dat zij beginnen te maken; maar nu, zoude hun niet afgesneden worden al wat zij bedacht hebben te maken? Kom aan, laat Ons nedervaren, en laat Ons hun spraak aldaar verwarren, opdat iegelijk de spraak zijns naasten niet hore. Alzo verstrooide hen de Heere van daar over de ganse aarde; en zij hielden op de stad te bouwen. Daarom noemde men haar naam Babel; want aldaar verwarde de Heere de spraak der ganse aarde, en van daar verstrooide hen de Heere over de ganse aarde.” (Gen 11:1-9)
Terwijl de duivel mensen beweegt om torens van babel te bouwen die tot in de hemel reiken en zichzelf een naam te maken. Bouwt God ook voort aan Zijn woonstede Gods in den Geest.
“Zo wordt gij ook zelven, als levende stenen, gebouwd tot een geestelijk huis, tot een heilig priesterdom, om geestelijke offeranden op te offeren, die Gode aangenaam zijn door Jezus Christus. Daarom is ook vervat in de Schrift: Ziet, Ik leg in Sion een uitersten Hoeksteen, Die uitverkoren en dierbaar is; en: Die in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden. U dan, die gelooft, is Hij dierbaar; maar den ongehoorzamen wordt gezegd: De Steen, Dien de bouwlieden verworpen hebben, Deze is geworden tot een hoofd des hoeks, en een steen des aanstoots, en een rots der ergernis; Dengenen namelijk, die zich aan het Woord stoten, ongehoorzaam zijnde, waartoe zij ook gezet zijn.” (1Pet 2:5-8)
“Zo zijt gij dan niet meer vreemdelingen en bijwoners, maar medeburgers der heiligen, en huisgenoten Gods; Gebouwd op het fondament der apostelen en profeten, waarvan Jezus Christus is de uiterste Hoeksteen; Op Welken het gehele gebouw, bekwamelijk samengevoegd zijnde, opwast tot een heiligen tempel in den Heere; Op Welken ook gij mede gebouwd wordt tot een woonstede Gods in den Geest.” (Ef 2:19-22)
Ik weet niet waar u de brutaliteit vandaan haalt om een toren van Babel te willen bouwen. Maar het getuigt niet van geestelijk leven maar van uw geestelijke doodstaat.
Wellicht heeft u zich verkeerd verwoord in uw aankondiging en is daardoor verwarring ontstaan. Maar dat kunt u dan alleen uzelf verwijten. U begrijpt hopelijk wel dat mijn kinderen niet kunnen en mogen meedoen aan dit goddeloze festijn. En dat ik ze zal voorhouden in plaats daarvan die stad te zoeken waarvan de schrift preekt:
“Want hij verwachtte de stad, die fondamenten heeft, welker Kunstenaar en Bouwmeester God is.” (Heb 11:10)
Verder wordt ook een heel spektakel aan werelds vermaak aangekondigd wat met recht aangemerkt kan worden als een regelrechte ijdelheidskermis van sport en spel zoals is getekent in de boeken van John Bunyan. U begrijpt hopelijk ook wel dat mijn kinderen niet kunnen en mogen meedoen aan deze goddeloze vertoning. En dat ik ze zal voorhouden in plaats daarvan waarvan de schrift ook spreekt:
“Want de lichamelijke oefening is tot weinig nut  ; maar de godzaligheid is tot alle dingen nut  , hebbende de belofte des tegenwoordigen en des toekomenden levens.” (1Tim 4:8)
“Hebt de wereld niet lief, noch hetgeen in de wereld is; zo iemand de wereld liefheeft, de liefde des Vaders is niet in hem.” (1Joh 2:15)
“Want al wat in de wereld is, namelijk de begeerlijkheid des vleses, en de begeerlijkheid der ogen, en de grootsheid des levens, is niet uit den Vader, maar is uit de wereld.” (1Joh 2:16)
“En de wereld gaat voorbij, en haar begeerlijkheid; maar die den wil van God doet, blijft in der eeuwigheid.” (1Joh 2:17)
“Want velen wandelen anders; van dewelken ik u dikmaals gezegd heb, en nu ook wenende zeg, dat zij vijanden des kruises van Christus zijn; Welker einde is het verderf, welker God is de buik, en welker heerlijkheid is in hun schande, dewelken aardse dingen bedenken.” (Fil 3:18-19)
Sport en spel en de toren van Babel zijn niet de door God aangewezen middelen waardoor God zondaren trekt en zaligmaakt. Jezus Christus is daar niet te vinden. Jezus is te vinden in de dienst der verzoening:
“En het was het feest der vernieuwing des tempels te Jeruzalem; en het was winter. En Jezus wandelde in den tempel, in het voorhof van Salomo.” (Joh 10:22-23)
“En het geschiedde, na drie dagen, dat zij Hem vonden in den tempel, zittende in het midden der leraren,   hen horende, en hen ondervragende. En allen, die Hem hoorden, ontzetten zich over Zijn verstand en antwoorden. En zij, Hem ziende, werden verslagen; en Zijn moeder zeide tot Hem: Kind! waarom hebt Gij ons zo gedaan? Zie, Uw vader en ik hebben U met angst gezocht. En Hij zeide tot hen: Wat is het, dat gij Mij gezocht hebt? Wist gij niet, dat Ik moet zijn in de dingen Mijns Vaders?” (Luk 2:46-49)
Hebben de apostelen een sport en spel en een torenbouw georganiseerd om mensen het evangelie te verkondigen ? Als God het niet geboden heeft waarom doet u het dan ? Beseft u dan niets van Gods grootheid en heiligheid? Hoe kunt u zich nog vermaken in de wereld als u meent een kind van God te zijn? Hoe kunt u verloren zondaren laten opgaan in sport en spel en torenbouw die een ziel hebben te verliezen voor de eeuwigheid als of wij en zij ons niet moeten haasten en spoeden, niet achter een volleybal of golfbal aan maar om hun arme verloren ziel gered te krijgen.  Strijden niet om de overwinning in deze wereld, maar om in te gaan door de enge poort:
“Want wat baat het een mens, die de gehele wereld zou winnen, en zichzelven verliezen, of schade zijns zelfs lijden?” (Luk 9:25)
“Strijdt om in te gaan door de enge poort; want velen, zeg Ik u, zullen zoeken in te gaan, en zullen niet kunnen;” (Luk 13:24)
“Als gehoorzame kinderen, wordt niet gelijkvormig aan de begeerlijkheden, die te voren in uw onwetendheid waren; Maar gelijk Hij, Die u geroepen heeft, heilig is, zo wordt ook gijzelven heilig in al uw wandel; Daarom dat er geschreven is: Zijt heilig, want Ik ben heilig.” (1Pet 1:14-16)
“Want indien zij, nadat zij door de kennis van den Heere en Zaligmaker Jezus Christus, de besmettingen der wereld ontvloden zijn, en in dezelve wederom ingewikkeld zijnde, van dezelve overwonnen worden, zo is hun het laatste erger geworden dan het eerste. Want het ware hun beter, dat zij den weg der gerechtigheid niet gekend hadden, dan dat zij, dien gekend hebbende, weder afkeren van het heilige gebod, dat hun overgegeven was. Maar hun is overkomen, hetgeen met een waar spreekwoord gezegd wordt: De hond is wedergekeerd tot zijn eigen uitbraaksel; en de gewassen zeug tot de wenteling in het slijk.” (2Pet 2:20-22)
U openbaart zich in uw woorden en werken in het licht van Gods woord als afvallige schijnchristenen. Is dit heftige grove veroordeling ? U maakt Christus te schande als u daar schaamteloos als een varken in de modder ligt te rollen op het sportveld en de jeugd voorgaat in de zonde. Dat is pas grof en heftig. En dan kunt u daarna wel de bijbel open slaan en een liedje zingen en een gebedje uitspreken maar dat maakt het alleen maar erger.
S.A. Top