zondag 15 juli 2018

De Vlastuin vol inlegkundige oudvadercitaten.

 Van de vlaswiek naar de vlastuin, van de regen in de drup, overal een pot nat.

In dit artikel behandelen we een artikel van de hand van prof. dr. W van Vlastuin gepubliceerd door het reformatorisch dagblad zaterdag 14 juli 2018 getiteld:

"ook engelen hebben verzoening nodig"

link: https://www.rd.nl/opinie/ook-engelen-hebben-verzoening-nodig-1.1500853

Dat engelen geen lieve gekleurde wezens zijn dat hoeft Vlastuin ons niet te vertellen dat weet een kind dat bij de bijbel word opgevoed nog wel.

Laten we nu maar beginnen met de titel die totaal onbijbels is. Nergens in Gods Woord word er geleerd dat er voor de engelen verzoening is. INTEGENDEEL:

Judas 6 En de engelen, die hun beginsel niet bewaard hebben, maar hun eigen woonstede verlaten hebben, heeft Hij tot het oordeel des groten dags met eeuwige banden onder de duisternis bewaard.

2 Petrus 2:4 Want indien God de engelen, die gezondigd hebben, niet gespaard heeft, maar, die in de hel geworpen hebbende, overgegeven heeft aan de ketenen der duisternis, om tot het oordeel bewaard te worden;

Mattheus 8:28-29
En als Hij over aan de andere zijde was gekomen in het land der Gergesenen, zijn Hem twee, van den duivel bezeten, ontmoet, komende uit de graven, die zeer wreed waren, alzo dat niemand door dien weg kon voorbij gaan. En ziet, zij riepen, zeggende: Jezus, Gij Zone Gods! wat hebben wij met U te doen? Zijt Gij hier gekomen om ons te pijnigen voor den tijd?

Voor (gevallen) engelen is er dus in eeuwigheid geen verzoening in Jezus Christus de Zoon van God die Middelaar Gods en der mensen DUS NIET DER ENGELEN is. Daarmee is direct de vetgedrukte valse bewering van Vlastuin weerlegd die luidt: "Ook engelen ontvangen genade van Christus als Middelaar." wat een ketterij! De heilige engelen die niet gezondigd hebben, hebben geen verzoening nodig want die staan in heilige vredige betrekking met God en doen als gedienstige geesten Gods wil volmaakt. Voor de val had de heilige Adam geen verzoening nodig, ook de heilige engelen niet, als dat zo zou zijn dan zou God zelf verzoening nodig hebben want Hij is heilig, zo zie je maar weer wat een God lasterende onzin er in onze dagen wordt verkondigt door dominees nota bene met de titels van professor en doctor voor hun naam. Over zulke tinnen-dwaal-citeer-soldaten zegt Gods woord:

Kolossenzen 2:18
Dat dan niemand u overheerse naar zijn wil in nederigheid en dienst der engelen, intredende in hetgeen hij niet gezien heeft, tevergeefs opgeblazen zijnde door het verstand zijns vleses;

Als je jezelf voor godgeleerde professor, doctor en dominee uitgeeft, dan vind ik het bijzonder verwonderlijk dat zulke mensen die dus rechtstreeks met God in verbinding zouden moeten staan en ontzettend veel kennis en geleerdheid van Gods woord hebben, dat die mensen niet door de Geest uit het woord Gods spreken maar ons vermoeien met een oudwijfs breiwerk van inlegkundige citaten van kanttekenaren en oudvaders die totaal niets bewijzen, en daar maken ze dan een kunstelijk verdichte fabel van om de aandacht te trekken en de mensen van God en Zijn Woord en de eenvoudigheid die in Christus is af te trekken (2 pet 1:16, 2 kor 11:3). De velden zijn reeds wit om te oogsten (joh 4:35) en de arbeiders weinige (mat 9:37), het ware evangelie moet gepreekt worden (gal 1:6-9), ga je roeping vervullen Vlastuin als je die tenminste hebt (heb 5:4).

Dat Jezus Christus de Zoon van God in Zijn Goddelijke natuur het Hoofd der engelen is betekent dat ze aan Hem onderworpen zijn zelfs ook als ze gevallen zijn. Zoals heel de schepping door God de Zoon geschapen is (heb. 1:1) en aan Hem is onderworpen (heb 2:7-8) Daarom wierp Jezus de duivelen uit, niet door beeëlzebul zoals sommige der farizeeën zeiden (mat 12:24), maar door Zijn eigen authoriteit en macht in volmaakte overeenstemming met de wil des Vaders (joh 8:29) en de Heilige Geest waarmee Hij gezalfd werd na Zijn doop door Johannes de doper (luk 3:20, luk 11:20, mat 12:28). Dat Christus Hoofd is van het leger engelen en Hoofd van Zijn gemeente maakt die twee niet tot een lichaam en maakt de relatie tussen Christus en de gemeente en tussen de Zoon van God en engelen niet gelijksoortig dat is een valse voorstelling van zaken in hebreeën 12:22-23 word duidelijk onderscheid gemaakt tussen de duizenden engelen enerzijds en anderzijds de algemene vergadering en de gemeente der eerstgeborenen die in het boek des levens geschreven zijn met het bloed van Jezus Christus. Ook paulus spreekt in romeinen 12:1,5 dat wij (dat is dus de broeders IN Christus) vele leden zijn maar een lichaam daar worden de engelen duidelijk niet bij in gesloten. Ook in Efeziërs 5:23: Want de man is het hoofd der vrouw, gelijk ook Christus het Hoofd der Gemeente is; en Hij is de Behouder des lichaams. Dat Christus Behouder is der mensen niet der engelen bewijst Kolossenzen 1:18 En Hij is het Hoofd des lichaams, namelijk der Gemeente, Hij, Die het Begin is, de Eerstgeborene uit de doden, opdat Hij in allen de Eerste zou zijn. Dus Christus is de Behouder van het lichaam hetwelk is de gemeente die uit louter mensen bestaat als de bruid van Christus dat slaat dus niet op het leger engelen. De engelen zijn wel zeer begerig in te zien in de verzoening maar ze hebben er geen deel aan(1 pet 1:12) Efeziërs 3:10
Opdat nu, door de Gemeente, bekend gemaakt worde aan de overheden en de machten in den hemel de veelvuldige wijsheid Gods; Lukas 15:10 Alzo, zeg Ik ulieden, is er blijdschap voor de engelen Gods over een zondaar, die zich bekeert.

Dat de engelen niet goed genoeg geschapen zijn en geen vrije wil hebben om hun beginsel te bewaren staat nergens in Gods woord, de mens was goed en in Gods beeld geschapen en in staat om Gods gebod te houden maar is vrij en moedwillig gevallen(gen 1:27,31), ik zie niet in waarom voor de engelen niet zou gelden dat zij in staat gesteld zijn door Gods scheppende hand zijn wil altijd volmaakt te doen. Maar stel voor dat ze niet met een vrije wil geschapen waren dan konden ze ook niet vallen. maar stel dat ze niet goed genoeg geschapen waren om Gods wil te doen dan zou God te veel van ze vragen. En dat is onmogelijk want God is rechtvaardig. Maar al zou er dan toch op enige wijze een mogelijkheid zijn die Gods rechtvaardigheid geen geweld aandoet, dat de engelen God toch nodig hebben om niet te vallen. dan is dat enkel toe te schrijven aan Gods uitverkiezing, goedheid, wil en regering, daar is geen verbond, middelaar,  plaatsvervangende gehoorzaamheid en offer voor de schuld voor nodig. De engelen hebben niks aan het mensenbloed van christus het heeft voor hen geen enkele kracht want ze hebben zelf geen druppel bloed, waarom zou Christus voor hen bloeden als ze zelf niet eens kunnen bloeden. Dan kiest God soeverein wie Hij wil en neemt redenen uit zichzelf en geen engel kan aanspraak maken op dergelijke verkiezing tot bewaring. Want bewaren voor een val is geheel wat anders dan herstellen uit een val, en zoals ik al aangetoond heb in het begin van dit artikel er is geen verbond tot herstel van gevallen engelen die worden zonder pardon verdoemt. Er is geen verbond met een goede heilige ongevallen engel of de Zoon van God tot engelwording, om plaatsvervangende, gehoorzaamheid vervullende, schuld overnemende en betalende borg en middelaar te zijn voor gevallen of ongevallen engelen.

Dan voert vlastuin de filosofie van calvijn op alsof kolosenzen 1:20 bewijst dat de engelen verzoend worden door het bloed van Christus, terwijl de engelen niet eens in dat vers genoemd worden: Kolossenzen 1:20 En dat Hij, door Hem vrede gemaakt hebbende door het bloed Zijns kruises, door Hem, zeg ik, alle dingen verzoenen zou tot Zichzelven, hetzij de dingen, die op de aarde, hetzij de dingen die in de hemelen zijn. In dit vers word ons verklaard dat God de Vader, vrede maakt door God de Zoon in Zijn menselijke natuur in het bloed zijns kruises, verzoenende de uitverkorenen onder de mensen tot Zichzelven, verzoenende alle dingen die tussen God en de mens liggen, hetzij op aarde of hetzij in de hemel, dat ziet op de volkomenheid en uitgestrektheid en de eeuwige onveranderlijkheid van de verzoening, niet dat de mensen in de hemel zondigen zo moet je dat niet verstaan, maar in die reine stad kan nooit de zonde binnen gaan en ook al die heilige wezens kunnen met de zonde geen gemeenschap hebben dus in de verzoening met God word de hemel met de aarde verzoend. 2 Petrus 3:13 Maar wij verwachten, naar Zijn belofte, nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, in dewelke gerechtigheid woont.

Dat de heiligheid van de engelen, doordat zij geschapen zijn, en dus een begin hebben. En veranderlijk zijn omdat ze kunnen afvallen onder de toelating Gods. En omdat ze zichzelf niet voort laten bestaan. En zij God dienen. en zij dus, totaal in het niet vallen bij de eeuwige onveranderlijke oneindige heiligheid van de Allerhoogste God. Die de ganse legermacht van engelen vanuit het niets tot het aanzijn roept en laat voortbestaan ja de ganse schepping draagt door Zijn eeuwige onveranderlijke oneindige kracht en wijsheid dat is waar. en daarom zijn ze ook geschapen met vleugels om zich te bedekken en een stem om te roepen heilig, heilig, heilig. Maar dat alles wil niet zeggen dat ze verzoening nodig hebben in juridische zin dat is echt onzin. Dus die gedwongen sluitrede van Calvijn die Vlastuin ons opdringt die is onhoudbaar.

Ook voor de genade die matthew mead voor de engelen voorstelt geldt dat deze genade niet uit Christus voortkomen kan maar alleen direct uit God. Waar geen overtreding is, is ook geen slachtoffer nodig want voor de verkiezing tot behoud neemt God geen redenen uit een offer maar uit Zichzelf, als God niet in soevereine verkiezende liefde sommige mensen wilde zaligmaken  uit alle mensen die rechtvaardig verloren gaan. Dan had God de Vader nooit Zijn Zoon naar de aarde gezonden om Zich te offeren tot verzoening voor die uitverkorenen. Zodat een mens die in zijn totale verlorendheid in de toepassing van de zoen en kruisverdienste van Jezus Christus door de Heilige Geest kennis heeft gekregen aan zijn uitverkiezing het verwonderd moet uitroepen wat heeft God ooit bewogen ! En dan mogen we het antwoord vinden in Zijn soevereine verkiezende liefde! Dus als God engelen genadig is door hen voor afval te bewaren dan komt het voort uit Zijn soevereine verkiezende liefde.

De broederschap die richard sibbes voorsteld tussen engelen en de mensen is vals: Openbaring van Johannes 22:8-9 En ik, Johannes, ben degene, die deze dingen gezien en gehoord heb. En toen ik ze gehoord en gezien had, viel ik neder om aan te bidden voor de voeten des engels, die mij deze dingen toonde. En hij zeide tot mij: Zie, dat gij het niet doet; want ik ben uw mededienstknecht, en uwer broederen, der profeten, en dergenen, die de woorden dezes boeks bewaren; aanbid God. Hier lezen we dat de engel zich een mededienstknecht noemt van Johannes en van de broederen van Johannes en van de profeten en van degenen die woorden dezes boek bewaren. Mededienstknecht dus en niet broeder. Engelen en mensen zijn van verschillende natuur en mensen zijn in het beeld Gods geschapen, van engelen staat dat nergens in Gods woord. Ze staan ook in geheel andere verhouding tot God ze zijn dienaren. Een geredde zondaar mag door de Geest der aanneming tot kinderen zeggen: Abba Vader. Dat lezen we nergens van de engelen hoewel ze kinderen Gods genoemt worden in Job ten aanzien van hun schepping door God maar ze staan niet in de verhouding vader en kind Hebreeën 1:5 Want tot wien van de engelen heeft Hij ooit gezegd: Gij zijt Mijn Zoon, heden heb ik U gegenereerd? En wederom: Ik zal Hem tot een Vader zijn, en Hij zal Mij tot een Zoon zijn? Hebreeën 1:7
En tot de engelen zegt Hij wel: Die Zijn engelen maakt winden, en Zijn dienaars een vlam des vuurs. Hebreeën 2:5 Want Hij heeft aan de engelen niet onderworpen de toekomende wereld, van welke wij spreken. Enz. Daarmee is Andrew Gray ook weerlegd Vlastuin wil graag alles mixen en mengen maar in de hemel heerst een Goddelijke orde en er is groot onderscheid tussen de gemeente van Christus en het leger engelen hoewel beide God dienen en eren en Christus als Hoofd hebben.

Heeft Vlastuin ooit wel eens in "broederlijke" gemeenschap de avondmaalsbeker en het avondmaalsbrood doorgegeven aan zo'n vurige bliksemende blinkende en waaiende engel, en at en dronk deze ? Want als engelen en mensen samen de gemeente van Christus uitmaken en leven van Zijn offer dan mogen ze de onderlinge bijeenkomsten niet nalaten en moeten ze zeker toegelaten worden tot het heilig avondmaal, en hebben we recht op gemeenschap met hen.... Ik hoop dat de ogen nu opengaan voor het bedrog van de godgeleerdheid in onze dagen met oudvader en kanttekeningen dweperij.

Gaan we nog even kort in op het kohlbrugge citaat:
„De engelen dragen uw lichamelijke en geestelijke noden langs deze ladder, dat is Christus, tot God in de hemel. En langs dezelfde ladder brengen ze u allerlei troost, leven en zaligheid. Zo leeft de gemeente, al weet ze het veelal niet, te midden van engelen.”

Kolossenzen 2:18
Dat dan niemand u overheerse naar zijn wil in nederigheid en dienst der engelen, intredende in hetgeen hij niet gezien heeft, tevergeefs opgeblazen zijnde door het verstand zijns vleses;
We hoeven echt niet via een engel tot Jezus te gaan:Johannes 4:23 Maar de ure komt, en is nu, wanneer de ware aanbidders den Vader aanbidden zullen in geest en waarheid; want de Vader zoekt ook dezulken, die Hem alzo aanbidden. Johannes 14:14 Zo gij iets begeren zult in Mijn Naam, Ik zal het doen.

Hier word Christus vereenzelvigd met de ladder uit Jakobs droom. Maar nergens in Gods woord zegt Christus dat Hij die ladder is, ook word ons nergens in Gods woord verklaard dat Jakob in die ladder Christus gezien heeft, de ladder en de engelen die er bij op en afklommen en de Heere die bovenaan die ladder staat (Hij is dus niet die ladder) waar ziet het dan wel op ? het ziet erop dat Jakob een openbaring van God uit de hemel krijgt dit word gesymboliseerd door engelen die als boodschappers afdalen uit de hemel. Jezus verwijst hiernaar: Johannes 1:51 Jezus antwoordde en zeide tot hem: Omdat Ik u gezegd heb: Ik zag u onder de vijgeboom, zo gelooft gij; gij zult grotere dingen zien dan deze. En Hij zeide tot hem: Voorwaar, voorwaar zeg Ik ulieden: Van nu aan zult gij den hemel zien geopend, en de engelen Gods opklimmende en nederdalende op den Zoon des mensen. In dit vers leren we hoe Jezus zich openbaart aan Nathanaël als de Christus door Zijn alwetendheid te tonen waarop Nathanaël geloofsbelijdenis doet en Christus Hem daarin bevestigt en dan zegt Jezus Gij zult groter dingen zien dan deze, de hemelen geopend en de engelen Gods nederdalen en opklimmen op de Zoon des mensen. Hier wijst Christus op de droom van Jakob waarin God Jakob verkondigt dat uit hem uit zijn geslacht het Zaad zal geboren worden waarin al de geslachten der aarde gezegend zullen worden, Jakob kreeg nog een onmiddelijke openbaring in de droom maar nu gaat God spreken door de Zoon: Hebreeën 1:1 God, voortijds veelmaal en op velerlei wijze, tot de vaderen gesproken hebbende door de profeten, heeft in deze laatste dagen tot ons gesproken door den Zoon. We lezen nergens in het nieuwe testament dat de engelen letterlijk op en neer klommen op Jezus. We lezen wel dat de Heilige Geest op Hem daalde: Lukas 3:21-22 En het geschiedde, toen al het volk gedoopt werd, en Jezus ook gedoopt was, en bad, dat de hemel geopend werd; En dat de Heilige Geest op Hem nederdaalde, in lichamelijke gedaante, gelijk een duif; en dat er een stem geschiedde uit den hemel, zeggende: Gij zijt Mijn geliefde Zoon, in U heb Ik Mijn welbehagen Lukas 4:1 En Jezus, vol des Heiligen Geestes, keerde wederom van de Jordaan, en werd door den Geest geleid in de woestijn; Lukas 4:18-21 De Geest des Heeren is op Mij, daarom heeft Hij Mij gezalfd; Hij heeft Mij gezonden, om den armen het Evangelie te verkondigen, om te genezen, die gebroken zijn van hart; Om den gevangenen te prediken loslating, en den blinden het gezicht, om de verslagenen heen te zenden in vrijheid; om te prediken het aangename jaar des Heeren. En als Hij het boek toegedaan en den dienaar wedergegeven had, zat Hij neder; en de ogen van allen in de synagoge waren op Hem geslagen. En Hij begon tot hen te zeggen: Heden is deze Schrift in uw oren vervuld.

God werkt door Woord en Geest, Jezus Christus de Zoon van God zegt: Johannes 14:6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de Weg, en de Waarheid, en het Leven. Niemand komt tot den Vader, dan door Mij.

Dus Vlastuin al die overdreven en verkeerde belangstelling voor engelen en die valse engelenleer daar hebben we niks aan.

S.A.